Printed From:

Verlagen van hoog LDL cholesterol

Dieet en lichaamsbeweging zijn altijd een eerste stap bij het verlagen van uw hoge LDL cholesterol, maar voor sommigen is dit onvoldoende. Het is belangrijk met uw arts een passend plan te bespreken.

Overstappen op een laag cholesterol dieet

Hoewel een dieet slechts één factor is die uw cholesterolgehalte beïnvloedt, toont onderzoek aan dat een verandering in uw voedingspatroon het gehalte aan slecht cholesterol —LDL cholesterol (of LDL-C)—in uw lichaam kan verlagen en daarmee uw risico op hart- en vaatziekten. Dat wil niet zeggen dat gezond eten uw cholesterolgehalte voorgoed verbetert, maar in combinatie met regelmatige lichamelijke inspanning, kan uw voedingskeuze u dichter bij uw LDL-C-streefwaarde brengen. De schema’s hieronder geven u tips bij uw keuze van cholesterolverlagende voeding.

Doen
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen op verschillende wijze helpen bij het verlagen van cholesterol. De één verwijdert LDL-C uit het lichaam voordat het in de bloedcirculatie komt, de ander blokkeert de opname. Dit zijn voedingsmiddelen om te overwegen:
Niet doen
Transvetten, die voorkomen in gebak en gefrituurde voeding, verhogen het LDL cholesterol. Het vinden van een gezonde balans kan het verschil maken. Als u rood vlees, melk en andere zuivelproducten niet kunt laten staan, dan zijn hier enkele suggesties:

Verhogen van lichamelijke inspanning

Iets anders om te overwegen is het verhogen van uw lichamelijke inspanningen. Overgewicht kan uw LDL cholesterol en het ontstaan van hart- en vaatziekten verhogen. Het verliezen van kilo’s kan helpen het risico te verlagen. Alvorens te starten raden wij u aan eerst met uw arts te bespreken welke lichamelijke inspanning het best bij u past.

Cholesterolverlagende behandeling

Als dieet en lichamelijke inspanning onvoldoende helpen, dan zijn er ook cholesterolverlagende medicijnen beschikbaar. Bespreek met uw arts welke behandeling voor u het meest geschikt is. Samen kunt u een passend plan opstellen voor het bereiken van uw LDL-C-streefwaarde.

De weg naar succes

Het verlagen van het gehalte slecht cholesterol—LDL cholesterol (LDL-C) —is belangrijk voor het reduceren van het risico op een hartaanval, beroerte of een andere hart- en vaatziekte. Toch hebben miljoenen mensen met een hoog LDL cholesterol geen behandeling. Het vinden van een behandeling die werkt en deze volhouden is de oplossing.

Zodra u gediagnosticeerd bent met een hoog LDL-C gehalte, stellen u en uw arts een persoonlijke LDL-C-streefwaarde vast en bespreken een plan—ofwel de stappen die u moet zetten - om uw doel te bereiken.

Bedenk hierbij dat er geen zichtbare tekenen zijn die wijzen op een hoog LDL-C gehalte. De enige manier waarop u uw cholesterolgehalte kunt vaststellen is een bloedtest.

AANDUIDING LDL CHOLESTEROLGEHALTE
< 2,5 mmol/l Wenselijk
2,5 – 4,0 mmol/l Licht verhoogd
4,0 - 4,9 mmol/l Verhoogd
>4,9 mmol/l Sterk verhoogd

Het is belangrijk om te weten wat uw cholesterolwaarden zijn. Overleg dus met uw arts over een complete cholesteroltest en bespreek een passend plan dat u helpt uw LDL-C-streefwaarde te bereiken.