Printed From:

Alles over cholesterol

Informatie over LDL cholesterol

Lees de onderwerpen hieronder en leer meer over wat het betekent om een hoog LDL cholesterolgehalte te hebben, over hoe het uw gezondheid kan beïnvloeden en over het belang van de samenwerking met uw arts om uw LDL cholesterol streefwaarde te bereiken.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof en belangrijk voor het lichaam. Het kan worden ingedeeld in twee soorten: ‘goed’ en ‘slecht’. Het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol kan zich ophopen in de wand van de bloedvaten. Een verstopping van de bloedvaten leidt tot hart- en vaatproblemen.

Soorten cholesterol

Cholesterolgehaltes begrijpen

Er zijn twee soorten cholesterol. Het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL). Uw cholesterol is pas in orde als beide soorten cholesterol het juiste gehalte hebben. Maar wat is het juiste gehalte?

Oorzaken van hoog LDL cholesterol

Erfelijkheid en cholesterol

Leefstijl en cholesterol

Een vaak voorkomende oorzaak van een te hoog cholesterolgehalte is een verkeerde voeding. Maar ook uw algehele leefstijl is van invloed. Minder vaak voorkomend, maar alle aandacht verdient de erfelijke aandoening die leidt tot hoog LDL cholesterol.

Heart Felt: Levensverhalen

Deze documentaire toont de verhalen van mensen uit vijf verschillende landen in hun gevecht tegen het LDL cholesterol. Waargebeurde verhalen die tot de verbeelding spreken.

Alles over FH

Familiaire Hypercholesterolemie is een erfelijke aandoening die gepaard gaat met een veel te hoog LDL cholesterolgehalte in het bloed. Opsporing en behandeling zijn belangrijk. Heeft u familiaire hypercholesterolemie? Lees hier meer.

Gevolgen van hoog LDL cholesterol

Een hoog LDL cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Hoe hoger het gehalte, hoe hoger (mogelijk) het risico. De gevolgen kunnen ernstig zijn.

Verlagen van hoog LDL cholesterol

Is uw cholesterol te hoog? Bespreek met uw arts een plan van aanpak. Aangepaste voeding, leefstijl en lichaamsbeweging zijn de basis. Daarna zijn er nog meer mogelijkheden om uw cholesterol te verlagen.

Informatiebronnen

Er zijn verschillende bronnen met informatie over cholesterol. De diverse inzichten geven een totaalbeeld van het nut en het gevaar van cholesterol. Hoe meer kennis u vergaart, hoe beter u begrijpt wat het belang is om uw cholesterolgehalte te weten en wat u kunt doen als uw LDL cholesterolgehalte te hoog is.