Printed From:

Wat is cholesterol?

Het is belangrijk te weten wat uw cholesterolgehalte is. Als het gehalte LDL cholesterol (ofwel slecht cholesterol) te hoog is, is het van belang deze omlaag te brengen om uw risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Meer inzicht krijgen

Cholesterol is een vet (ook wel ‘lipide’ genaamd) dat door de bloedstroom wordt meegevoerd. Ons lichaam maakt cholesterol aan (in de lever), maar wij krijgen ook cholesterol binnen via het voedsel dat wij eten. Cholesterol kan zich kan afzetten op de wanden van slagaders, waaronder de kransslagaders die het hart van bloed voorzien.

Mensen zeggen vaak dat zij een “hoog cholesterol hebben”, maar het probleem is veel complexer. Meestal is een hoog cholesterolgehalte het gevolg van een teveel aan slecht cholesterol in ons lichaam. De belangrijkste hiervan is LDL cholesterol (LDL-C). Als het LDL-C gehalte stijgt, dan stijgt ons risico op hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk uw cholesterolgehalte te laten testen en er samen met uw arts voor te zorgen dat uw cholesterol onder controle is.

Hiertoe behoort:

Het vaststellen van een LDL-C streefwaarde

Het bepalen hoe vaak u uw cholesterol moet laten testen

Het vaststellen van controles met uw arts

Het vaststellen van vervolgstappen mocht u uw LDL-C streefwaarde niet halen

Meestal is een hoog cholesterolgehalte het gevolg van een teveel aan slecht cholesterol—de belangrijkste hiervan is LDL cholesterol (LDL-C).

Afhankelijk van de mate waarin uw lichaam LDL-C afbreekt en de hoeveelheid cholesterol afkomstig uit wat u eet, kan het cholesterol zich in uw bloedopstapelen. In uw slagaders kan het teveel aan cholesterol vetophopingen veroorzaken. Deze vetophopingen, ook wel plaques genaamd, worden tegen de wand van de slagaders afgezet en vergroten zo het risico op hart- en vaatziekten.1,3

Bekijk korte, waargebeurde verhalen van mensen met een hoog LDL cholesterol die tot de verbeelding spreken.

Het verradelijke aspect van een hoog LDL cholesterolgehalte is dat er geen duidelijke tekenen of symptomen zijn die daarop wijzen. U kunt het niet voelen, maar als gevolg van teveel LDL-C kunnen er al wel ongewenste dingen in uw lichaam gebeuren. Echter, hoe meer u weet, hoe beter u voorbereid bent om het LDL cholesterolgehalte omlaag te brengen.

Literatuur

    1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, et al. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Eur Heart J. 2011;32(14):1769-1818.
    3. Nederlands Huisartsen Genootschap. NHG-Standaard cardiovasculair risicomanagement. Huisarts Wet. 2012;55(1)14-28.