Een vroegtijdige diagnose en een passend behandelplan zijn heel belangrijk.
FH is een veelvoorkomende stoornis in de vetstofwisseling. Omdat bij veel mensen met FH echter geen sprake is van de gebruikelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, wordt deze aandoening niet altijd direct door de arts herkend. Gewoonlijk is bij mensen met een hoog cholesterol sprake van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en/of overgewicht. Vaak zijn deze mensen wat ouder en wordt het hoge cholesterolgehalte toegeschreven aan hun leeftijd, weinig beweging of dieet. Mensen met FH, maar zonder andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, kunnen er gezond uitzien, regelmatig bewegen en gezond eten. Toch kunnen zij op jonge leeftijd een hart- of vaatziekte krijgen die verband houdt met hoog LDL cholesterol. 2
Stichting LEEFH coördineert het onderzoek in FH families. Voor de aanvraag van een DNA-test is een verwijzing van uw arts nodig. Het FH-erfelijkheidsonderzoek valt onder de basisverzekering en wordt dus volledig vergoed.
Als is vastgesteld dat u FH heeft, zal uw arts samen met u een plan opstellen dat het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Het belangrijkste doel is het verlagen van uw LDL cholesterolgehalte. 2 De behandeling en controle van mensen met FH verschilt niet wezenlijk van mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Naast het verlagen van uw LDL cholesterol zullen –indien aanwezig- ook de andere risico’s op hart- en vaatziekten worden behandeld, zoals roken, hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes.
Vorig
Soorten cholesterolVolgende
Praten met uw arts