Printed From:

Informeer uw familie bij FH

FH is een erfelijke aandoening en daarom een familiezaak. Het is verstandig uw familie te informeren.

Informeer uw familie bij FH

Hoewel uw LDL-C gehalte en de medische familiegeschiedenis op de mogelijkheid van FH kunnen wijzen, betekent dit nog niet dat u dan ook FH hebt. Spreek hierover met uw arts of een cholesterolspecialist. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en vaststellen of een hoog LDL-C in uw familie voorkomt.

Het hebben van het FH gen verhoogt uw kans op een hartaanval of beroerte met een factor 20 ten opzichte van de gemiddelde bevolking.1 Het is dus van groot belang met uw arts te bespreken of u wel of niet getest moet worden. Er moet dan een bloedtest naar uw lipidenprofiel worden gedaan. Deze toont uw LDL-C, HDL-C, totaal cholesterol en triglyceriden. Daarnaast zal met uw bloed -in een speciaal laboratorium- een DNA-test worden uitgevoerd om aan te tonen of u FH heeft.

Als blijkt dat u FH heeft en uw LDL-C hoog is, dan is het zeer verstandig ook andere familieleden aan te raden hun cholesterolgehalte te laten testen. Uw zorgverlener zal een plan met u opstellen voor de juiste behandeling.

Literatuur

    1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, et al. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Eur Heart J. 2011;32(14):1769-1818.