Printed From:

FH en verzekeringen

Heeft het hebben van FH impact op verzekeringen?

Fh en verzekeringen

Een van de vele vragen die kunnen opkomen als blijkt dat er sprake is van een erfelijke aandoening, is de vraag hoe het zit met het afsluiten van een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering, of een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. Er is tenslotte sprake van een extra gezondheidsrisico en het is algemeen bekend dat dat gevolgen kan hebben voor de hoogte van de premie of zelfs de mogelijkheid om een dergelijke verzekering af te sluiten. Er zijn echter richtlijnen opgesteld om FH-patiƫnten bescherming te bieden tegen discriminatie op grond van hun aandoening. 4

Fh verzekeringsrichtlijnen

Ter voorkoming van genetische discriminatie van FH-patiƫnten in Nederland, zijn er afspraken gemaakt met het Verbond van Verzekeraars. Er is een overeenkomst gesloten met betrekking tot kapitaalverzekeringen en met Zorgverzekeraars. Kijk voor meer informatie op de website van LEEFH.

Literatuur

    4. Gezondheidsraad. Familiaire hypercholesterolemie en de Wet op de medische keu-ringen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2001; publicatie nr 2001/26.