Printed From:

LEEFH

Landelijk Expertisecentrum Erfelijke Familiaire Hart- en Vaatziekten.

Een hoog cholesterol kan erfelijk zijn

Komen in je familie een hoog cholesterol én hart- en vaatziekten op jonge leeftijd (jonger dan 60 jaar) voor? Dan kan er sprake zijn van Familiaire Hypercholesterolemie (FH).

Mensen met FH kunnen al vanaf de geboorte een te hoog cholesterol hebben. Zij lopen risico om ook al vroeg hart- en vaatziekten te krijgen. Om er achter te komen of je FH hebt, is DNA-onderzoek nodig.

Stichting LEEFH coördineert landelijk het DNA- en familieonderzoek naar FH.

- Heb je een cholesterol van > 8 mmol/l en spelen hart- en vaatziekten in je familie?

- Zijn er gevallen van FH in je familie bekend en ben je nog niet getest?

Vraag dan hier je testpakket aan.

Heb je vragen? Twijfel je? Wil je meer informatie?

Bel of mail ons.

Ik wil gebeld worden.

Wat is FH?

FH is de afkorting van Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Iemand die FH heeft, heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol.

Mensen met FH hebben meestal een te hoog cholesterol, terwijl ze gezond eten, genoeg bewegen en niet roken. Ook is van andere bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk of diabetes type 2 vaak geen sprake. Toch kunnen ze op jonge leeftijd een hartaandoening of hartinfarct krijgen. Een te hoog cholesterol blijkt dan de oorzaak. En de oorsprong van het verhoogde cholesterol is een erfelijke aanleg.

Erfelijke aanleg?

Mensen met FH hebben een afwijking in hun DNA (in het DNA zijn je erfelijke eigenschappen vastgelegd). Bij hen maakt het lichaam een specifiek eiwit (‘receptor’) in de lever niet genoeg aan. Dat eiwit verwijdert het cholesterol uit het bloed. Mensen met FH hebben dus niet genoeg van dat eiwit en zodoende is de lever niet in staat om al het slechte cholesterol uit het bloed te zuiveren. En zo gaat het cholesterolgehalte van je slechte cholesterol omhoog.

Slecht cholesterol?

Een mens heeft twee soorten cholesterol: HDL en LDL. Die laatste is het slechte cholesterol omdat het zich ophoopt in de wanden van bloedvaten. Door deze ophoping ontstaat aderverkalking en daarmee loop je meer risico op (vroegtijdige) hart- en vaatziekten.

Vroegtijdige hart- en vaatziekten?

Bij FH is de kans groot dat iemand al vanaf zijn geboorte een verhoogd cholesterol heeft. Daar merkt hij in eerste instantie niets van. Het ophopen van LDL cholesterol in de vaatwand kan zo wel al zo vroeg beginnen. Het is dus belangrijk om al op jonge leeftijd te weten of je wel of geen FH hebt!

Komt FH veel voor?

FH is één van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland. Ongeveer 70.000 mensen hebben FH, dat is ± 1 op 240. FH komt in de hele wereld voor. Het aantal gevallen varieert per land en per streek.

Veel families zijn al onderzocht op FH en worden goed behandeld, maar ruwweg 40.000 weten nog niet dat ze FH hebben.

Stichting LEEFH

Stichting LEEFH heeft als doel om deze personen zo snel mogelijk te vinden. Die ± 40.000 mensen met FH die nog niet gediagnosticeerd zijn. Zodat ze behandeld kunnen worden.

LEEFH stimuleert en ondersteunt families en (huis)artsen in het DNA- en familieonderzoek naar FH. Dat doen we door voorlichting, coördinatie van het DNA onderzoek en regionale afstemming met specialisten en huisartsen.

Meer weten? Naar de website van LEEFH.